Mesised maitsed ja looduse jõud
Mett võib õigetes tingimustes säilitada kvaliteetsena aastaid.
* Parajasti kasutusel olevat meepurki võid hoida toatemperatuuril köögilaual, riiulil või kapis. Kaas olgu purgil peal, sest mesi imab endasse kergesti niiskust ja lõhnu.
* Kui ostad korraga rohkem mett, näiteks terve talvekoguse, siis säilib see kõige ideaalsemalt kuni 10 plusskraadi juures otsese päikesevalguse eest varjatud ja kuivas ruumis. Meenõu peab olema tihedalt suletud – purki imbunud niiskus võib mee käärima ajada.
* Väikest kogust mett võib hoida ka sügavkülmas, seal seisab mesi kaua vedel. Kuid kui see siis sügavkülmast toatemperatuurile tuua, toimub kristalliseerumine väga kiiresti. Kui ruumi on, võid mõne väikese portsjoni mett sügavkülma siiski panna. Samas lagunevad miinustemperatuuril säilitamisel osaliselt mees sisalduvad vitamiinid ja aminohapped.
* Enamik meeliike hakkab nädala kuni paari kuu jooksul pärast vurritamist kristalliseeruma. Kõige kiiremini kristalliseeruvad need meed, mille glükoosisisaldus on suur, näiteks mesi, milles on palju võilille või rapsi, kristalliseerub väga ruttu. Eesti metest kristalliseerub aeglaselt mesi, milles on palju paakspuud. Ka kanarbikumesi ei kristalliseeru, vaid säilitab oma iseloomuliku paksu, veidi sültja oleku.
* Kui soovid kristalliseerunud mett kodus pehmeks soojendada, pane meepurk sooja vee vanni või sooja kohta, kus saad kontrollida temperatuuri – pikka aega üle 40 kraadi mett kuumutades kaotab mesi oma kasulikud omadused. Mett võiks aeg-ajalt segada. Purgitäie mett saab pehmeks umbes päevaga. Mikrolaineahju ära mett pane.
* Kui sulle meeldib mesi, mida on kerge määrida, vali kreemjas mesi. Kreemja mee tegemisel on mett segatud ning meekristalle peenemaks ja ümaramaks lihvitud – selline mesi ei kristalliseeru, aga kõik tema head omadused on alles.
* Õigesti hoitud mee säilimistähtajaks märgitakse kaks aastat, kuid mesi säilib kauem. Kui kahtled, nuusuta ja maitse – haistmis- ja maitsemeel on head toidu kvaliteedi hindajad.
Kas teadsid? Kristalliseerumine on mee loomulik käitumine. Mesi võib olla nii peenema kui jämedama kristalliga – see sõltub taimedest, mille nektarist mesi koosneb. Kui soovid vedelat mett ka talvel, soojenda seda kuni 40 kraadi juures ise või palu seda teha oma isiklikul mesinikul – tema oskab mett soojendada nii, et mee kasulikud omadused jäävad alles.