Mesised maitsed ja looduse jõud
Mesi sobib suurepäraselt paljude roogade ja küpsetiste valmistamiseks. Mesi rõhutab köögiviljade aroomi ja maitsestab liharoogasid, annab salatitele erilise maitsenüansi ning hoiab küpsetised kauem värsked.
* Liharoogadele võlub mesi ainulaadse maitse ja rõhutab samas liha enda aroome. Ahjupraed ja -ribid on maitsvamad ja jäävad mahlasemaks, kui niristada enne küpsetamist nende pinnale veidi mett või mee- ja sinepisegu. Broileri küpsetamisel on just mesi see salajane koostisosa, mis teeb liha pinna ahvatlevalt kuldküpseks.
* Köögi- ja juurviljaroogades aitab mesi parandada ja värskendada viljade maitset ja aroomi.
* Salatikastmetes rõhutab mesi taimsete koostisainete loomulikku magusust.
* Leiva, saia ja muude küpsetiste puhul säilitab mesi nende loomuliku niiskuse, hoiab neid kauem värskena ja parandab maitset. NB! Mõnel juhul on suhkrul küpsetist kooshoidev toime, näiteks rullbiskviidi küpsetamisel ei tohiks suhkrut täielikult meega asendada.
Kas teadsid?
* 1 dl mett kaalub umbes 140 grammi.
* Kuna mesi karamelliseerub madalamal temperatuuril kui suhkur, siis langeta küpsetades ahjukuumust 10–20 kraadi võrra ja pikenda veidi küpsetamisaega. Nii väldid olukorda, kus küpsetise pind värvub liiga tumedaks.
* Mesi sisaldab umbes viiendiku vett, seega tasub retseptis antud vedelikku vastavalt vähendada.
* Kui asendad suhkrukoguse meega, siis arvesta, et mesi maitseb suus magusamalt kui suhkur. Arvesta nii: 3 osa suhkrut = 2 osa mett. Näiteks 1 dl suhkru asenduseks sobib umbes 3/4 dl mett.
* Mees sisalduvad ensüümid hakkavad üle 40 kraadises kuumas hävima. Sooja joogi sisse võib mett ikka panna – tassis jõuab mesi kuumaga nii lühikest aega kontaktis olla, et selle ajaga kasulikud ensüümid ei kao.
* Kui kastad lusika esmalt kuuma vette ja seejärel mee sisse, ei jää mesi lusika külge kinni. Lusikat võid määrida ka õli või võiga.