Ülekaaluka enamuse, üle 80%, mee koostisest moodustavad suhkrud. Kui suhkruid on nii palju, on õigustatud küsida, mille poolest on siis mesi parem kui suhkur?
Lühike vastus on, et mees on peale suhkrute palju kasulikke aineid, valge suhkur aga vaid töödeldud sahharoos.
- Valge suhkur ehk sahharoos koosneb glükoosist ja fruktoosist. Glükoos imendub väga kiiresti verre, sellest tulebki suhkru omadus tõsta söömise järel hüppeliselt veresuhkru taset.
- Ka mesi koosneb peamiselt glükoosist ja fruktoosist, peale nende leidub mees ka liitsuhkruid nagu sahharoos ja maltoos. Kui suhkrus on glükoosi ja fruktoosi suhe 1:1, siis mees on glükoosi veidi vähem kui fruktoosi. Fruktoos on magusam kui glükoos, sellest tulebki, et mesi on magusam kui suhkur ja täidab magusaisu üsna ruttu. Fruktoos imendub aeglaselt ja nii mõjub meesöömisest saadav magus kehale pehmemalt, veresuhkru tase ei hüppa nii kiirelt kõrgele kui glükoosi puhul ning energiat jagub pikemalt.
- Valgest suhkrust on töötlemise käigus eemaldatud kõik vitamiinid, mineraalid, kiudained jt organismile vajalikud ained. Mees on need olemas, lisaks veel ensüümid, pre- ja probiootilised ained ning antioksüdandid.
- Mesi on suhkrust umbes 1,3 korda magusam, kuid selles on umbes 20 protsenti vähem energiat. Sajale grammi suhkrule vastava magususe saab umbes 70 g meest. Sama magus, aga kaloreid annab vähem!
Kas teadsid? Kõige fruktoosirikkam toit looduses ongi mesi, mitte puuviljad. 100 g mees on keskmiselt 40 g fruktoosi, kuid kõige fruktoosirikkamates kodumaistes puuviljades – pirnides, õuntes, mustsõstardes – on 100 g kohta vaid umbes 7 g fruktoosi!
Mee koostis vs suhkru koostis
100 g mees on keskmiselt:
41 g fruktoosi
38 g glükoosi
1,5 g sahharoosi
17 g vett
1 g mikroelemente, ensüüme, vitamiine jm
0,3 g valke
0,2 g mineraalaineid
100 g suhkrus on:
50 g glükoosi
50 g fruktoosi